Lunes, 13 de julio de 2020|

4 visitas ahora

 

Estigueu segurs, amics madrilenys

Estigueu segurs, amics madrilenys

Gracias a los amigos catalanes que nos han enviado este texto, un pequeño fragmento de un escrito de Salvador Seguí en el año 1919, tan esclarecedor sobre el presente momento social en cuanto al nacionalismo si o nacionalismo también, es decir, nacionalismo catalán o nacionalismo español.

Si no entendéis el texto directamente os proponemos un pase-misí por uno de los traductores que están disponibles en la red, y con algún pequeño arreglo y la consideración histórica de que la Lliga ya no existe, en la actualidad ese papel lo tiene la Convergencia y la Unió Democrática de Catalunya, disfrutaréis de un breve pero soberbio escrito a pesar de las distancias históricas.


"I jo us puc assegurar que aquest reaccionaris que s’autoanomenen catalanistes el que més temen és el redreçament nacional de Catalunya, en el cas que Catalunya no els restés sotmesa.

I com que saben que Catalunya no és un poble mesell, ni tan sols intenten deslligar la política catalana de l’espanyola.

En canvi, nosaltres, els treballadors, com sigui que amb una Catalunya independent no hi perdríem res, ans al contrari, hi guanyaríem molt, la independència de la nostra terra no ens fa por. Estigueu segurs, amics madrilenys que m’escolteu, que si un dia es parlés seriosament d’independitzar Catalunya de l’Estat espanyol, els primers, i potser els únics, que s’oposarien a la llibertat nacional de Catalunya, foren els capitalistes de la Lliga Regionalista i del Fomento del Trabajo Nacional.

Tanmateix hi ha moltes proves que confirmen el meu raonament. Tant se val que proclamin el seu catalanisme en discursos i articles periodístics..., quan són a Barcelona. Si pensen que es troben en perill els interessos particulars de la seva classe benestant, enfollits i a corre-cuita fan cap a Madrid, per tal d’oferir els seus serveis a la Monarquia centralista. (...).

És per ventura, amb la col·laboració ministerial com es poden afermar les aspiracions de llibertat nacional de Catalunya, sotmesa a una Monarquia centralista i enemiga de l’emancipació dels pobles hispànics? Sortosament, la Catalunya vexada i injuriada, privada de la seva llibertat nacional, coneix bé els seus detractors i sap de quin cantó estan els seus veritables amics i defensors. Una Catalunya alliberada de l’Estat espanyol us asseguro, amics madrilenys, que fóra una Catalunya amiga de tots els pobles de la Península Hispànica i sospito que els qui ara pretenen presentar-se com els capdavanters del catalanisme, tenen una entesa fraternal i duradora amb les altres nacionalitats peninsulars. Per tant, és falsa la catalanitat dels que dirigeixen la Lliga Regionalista. I és que aquesta avantposa els seus interessos de classe, és a dir, els interessos del capitalisme, a tot altre interès o ideologia. Estic tan cert del que dic, que sense pecar exageradament, puc assegurar que si algun dia Catalunya conquista la seva llibertat nacional, els primers, si no els únics, repeteixo, que li posaran entrebancs, seran els homes de la Lliga Regionalista, perquè a Catalunya com arreu, el capitalisme està mancat d’ideologia".

Salvador Seguí (1919)

Ilustración: fotografía de una carretera en un desierto de Irán. Una interminable recta. Una interminable raya continua en la mitad de la carretera.